אוכל וחברים

מה הקשר בין מיומנויות חברתיות, לבין הימנעות מאכילה?

נתחיל בכך שניזכר שהמטרה של אוכל היא להזין את הגוף באנרגיה, בדיוק כמו דלק למכונית. ה"דלק" לגוף מגיע בצורות שונות, אנחנו גם צריכים תזונה לרגשות שלנו, זו מגיעה מתחושה של ביטחון ושייכות.

כאשר ילד, או ילדה נמצאים במצב של הימנעות, זה מוביל למצב של חוסר בתזונה. כלומר, חוסר אנרגיה, שמוביל למצב של חוסר בתנועה, גם חוסר במוטיבציה ומשם הדרך קצרה לתחושה של חוסר מסוגלות וחוסר באמונה עצמית. כך מהר מאוד ילד/ה חווה הרגשה של "לא רוצה" לא רוצה לשתף כלום, לא להשתתף בכלום.

לפני שנכריז מצב כהימנעות מאכילה, מזמינה אותך לערוך תרגול קטן, בעזרת מספר שאלות נבין מתי יש להתייחס למצב כהימנעות.

  • מה הילד שלי כן אוכל?
  • הילדה שלי אוכלת, אבל מעט מאוד?
  • הילד שלי נוגע רק באוכל ספציפי?
  • האם תמיד הילדה שלי לא אוכלת?
  • אולי רק בימים מסוימים?
  • אולי רק במקומות מסוימים?
  • מתי הוא אוכל נישנושים?
  • האם קיים קושי כאשר מזונות מתערבבים בצלחת?

הרי לא כל פעם ש"לא בא לי" נגדיר כהימנעות. אלא במצבים שחוזרים על עצמם בתדירות גבוהה, כמו כן, בכמויות שהולכות ופוחתות, או כאשר ילד/ה אוכל/ת רק אוכל ספציפי – נניח רק אורז לבן ושניצל. כל השאר לא! גם אין שום מוכנות לנסות משהו חדש.

עוד אפשר לומר על ילדים בהימנעות שהם נמנעים מלאכול במקומות חדשים, או מקומות שאינם קבועים ומוכרים להם. לתפיסתם, גם ללכת לסבתא/סבא פעם בשבוע זה עלול לייצר קושי.

פן נוסף של הימנעות הוא כאשר ילדים לא מערבבים אוכל באוכל. למשל, מבחינת הילד/ה אסור שהרוטב של הקציצה יגע בפסטה, וירקות… בד"כ אין על מה לדבר.

למה זה קורה? כאשר יש הימנעות, היא מגיעה במעגלים שונים של החיים. אוכל, חברים, ביצוע משימות ועוד. במוח נוצר דפוס של הימנעות, הביטוי בהתנהגות של הילד/ה היא "להתחבא מהעולם".

לכן, חשוב לחשוף את הילד/ה למרקמים מגוונים שאינם בהכרח קשורים לאוכל, אך מייצרים קשרים במוח שהחוויה נעימה ואפילו כייפית. כאילו שנוצר במוח מעגל חשמלי של הנאה, ואז המעגלים משכפלים עצמם לעוד מעגלי חיים. של הנאה מאוכל, הנאה מאתגרים ומשימות ואפילו הנאה מחברים.

יש לשים לב, כאשר מתחילים לייצר חשיפה חושית לילד/ה, כדאי להתחיל במרקם שלילד/ה יש חיבור אליו, משם להתקדם לאט, בעדינות ו-ב ה ד ר ג ה למרקמים מאתגרים. מרקמים יכולים להיות חומרי גלם במטבח, או חומרי יצירה שונים ומגוונים. תתחילו בעשייה פשוטה וטבעית לילד/ה שלכם.
עזר לך להבין את הילד/ה שלך טוב יותר?

השקת ספר חדש
לְהִתְבּוֹנֵן, לְהַקְשִׁיב, לִפְעֹל

מסע להדרכת הורים – תאוריות גדולות
במעשים קטנים.
מדריך לשיפור חווית ההורות, במטרה להשפיע לטובה על התפתחות הילדים.