אחרי תקופת החגים, שבלבלה את המערכת הפנימית של הילדים והוציאה אותם מהשגרה, אנחנו עומדים בפני שבוע מאתגר במיוחד: גם חזרה לשגרה וגם מעבר לשעון חורף. השילוב הזה מביא עימו קושי כפול עבור הקטנטנים, שמצריך מאיתנו ההורים מעט יותר תשומת לב וסבלנות כדי לסייע להם להסתגל בצורה חלקה ככל האפשר.
בשבוע הקרוב נראה שינויים אצל הילדים, בגין השינוי משמעותי במעבר לשעון חורף. המעבר הזה דורש מהגוף להתרגל לשעה חדשה של שינה ופעילות, וזה קצת כמו ג'טלג שאנחנו חווים אחרי טיסה – גם אם השינוי הוא רק שעה אחת, הגוף הקטנטן של הילדים עדיין מרגיש את זה וזקוק לזמן להסתגל.
במהלך השבוע שאחרי המעבר, חשוב לשים לב לחמישה שינויים אפשריים אצל הילדים:
- שינויים בדפוסי השינה – הילדים עשויים להתעורר מוקדם יותר מהרגיל או להתקשות להירדם בשעות השינה הקבועות.
- עייפות מוגברת במהלך היום – בגלל שהגוף לא התרגל עדיין למעבר, יתכן שהילדים יהיו עייפים בשעות לא צפויות.
- שינויים בתיאבון – לוחות הזמנים של הארוחות עשויים להרגיש "לא מסונכרנים" והילדים יראו פחות תיאבון או רעב בשעות שונות.
- תנודות במצב הרוח – בגלל השינויים בשינה ובעייפות, יתכנו יותר רגעי תסכול, עצבנות או רגישות רגשית, נחווה יותר התקפי זעם ותיסכול.
- ירידה ברמת הריכוז והקשב – המעבר עשוי להשפיע על היכולת של הילדים להישאר ממוקדים בפעילויות שהם בדרך כלל נהנים מהן.
חשוב להבין שמעברים בכלל דורשים מהגוף הוצאת אנרגיה נוספת כדי להסתגל לשינוי. תחשבו על זה כמו להוציא כסף ולהיכנס למינוס בבנק – ברגע הראשון עדיין אין הכנסה שמכסה את ההוצאה. באופן דומה, הגוף משקיע אנרגיה נוספת כדי להסתגל, ולכן הילדים עשויים להרגיש יותר מותשים או "מחוסרי אנרגיה".
תנו לילדים זמן להתרגל, ונסו להקל עליהם באמצעות שגרה מותאמת, הקפדה על שעות שינה קבועות ופעילויות מרגיעות לפני השינה. זכרו שהסתגלות לשינוי דורשת סבלנות וזמן – בסופו של דבר, הילדים יחזרו לשגרה הרגילה שלהם. הנה כמה רעיונות כיצד ליישם בשגרת השבוע הקרוב.
- שגרת שינה – כאשר הילדים מתעוררים מוקדם או מתקשים להירדם בשעות הקבועות, חשוב לנסות לשמור על שגרה עקבית ומרגיעה לפני השינה. ניתן להוסיף פעילויות שקטות כמו סיפור, שיר מרגיע או אמבטיה חמימה כדי להכין את הגוף והנפש לשינה. כמו כן, חשוב להימנע מתאורה חזקה בשעות הערב, שכן האור עשוי להשפיע על הפרשת המלטונין – ההורמון המסייע לשינה.
- זמני מנוחה במהלך היום – במהלך השבוע שלאחר המעבר, ייתכן שתצטרכו להוסיף זמני מנוחה או נמנומים קצרים במהלך היום, במיוחד אם הילדים מראים סימני עייפות מוקדמים מהרגיל. נסו לארגן את סדר היום כך שיכלול יותר זמן למנוחה ורגיעה, אך שימו לב לא לתכנן נמנומים קרוב מדי לשעת השינה, כדי לא לפגוע בשנת הלילה.
- התאמת זמני הארוחות – כדי לסייע לגוף להתרגל לשעות החדשות, ניתן להתאים את זמני הארוחות בהדרגה לשעון החדש. אפשר להזיז את זמני הארוחות בחלקים קטנים של 15-10 דקות כל יום עד שמגיעים לשעה הרצויה. חשוב לשמור על ארוחות מזינות וקלות לעיכול בשעות הערב, כדי להקל על השינה ולא להכביד על הקיבה.
- תמיכה רגשית – כדי להתמודד עם התנודות במצב הרוח, הקדישו זמן לשיחות קצרות עם הילדים על מה שהם מרגישים. אפשר להסביר לילדים הבוגרים שגוף שלהם עובר שינוי וזה טבעי להרגיש קצת יותר עייפים או חסרי סבלנות. תמיכה רגשית וסביבה אוהבת עוזרות להפחית תחושות של תסכול ולהגביר את תחושת הביטחון בתקופה זו.
- פעילויות מגוונות לפיתוח ריכוז וקשב – כדי לסייע לילדים לשמור על ריכוז במהלך היום, ניתן לתכנן פעילויות מגוונות המתאימות לגילם, אשר משלבות משחקים שקטים לצד פעילות גופנית מתונה. משחקי זיכרון, פאזלים, או משחקי קוביות יכולים לעזור לפתח את היכולת להישאר ממוקדים. מנגד, פעילויות חופשיות כמו משחק בחוץ יכולות לשחרר אנרגיה ולהביא לשיפור במצב הרוח.
בהצלחה בהסתגלות לשעון החורף, וזכרו שכל שינוי דורש זמן והתאמה. הסבלנות והתמיכה שלכם הם המפתח להקל על התהליך ולהחזיר את השגרה למקומה. בהצלחה עם המעבר, ושיהיה חורף חם ונעים לכולם!
ללחוץ כאן להצטרפות לקבוצת הוֹרֵי הַבַּיִת